Over Windows 2006


Windows 2006 is een bedrijf dat zich bezighoudt met glas-in-lood werk en tiffany. Het bedrijf is gevestigd in 2006 te Oldebroek en word gerund door Esther Heideman.

Zoals de naam al aangeeft is het in 2006 opgericht. Ik heb destijds een opleiding gevolgd bij een atelier  in glaskunst. Daarna ben ik thuis aan de slag gegaan en heb verschillende werkstukken gemaakt. Wat ik vooral doe is werk in opdracht maken, maar ook wel dingen om uit te proberen. Dit zijn bijvoorbeeld ramen met glas-in-lood, ramen in deuren, maar ook voorzetramen en decoratieve artikelen. Doordat er vele mogelijkheden zijn met deze vorm van glaskunst past het eigenlijk in elk interieur.

Glas-in-lood
Glas-in-lood is al een heel oud ambacht. Omdat men vroeger geen grote platen glas kon maken, plaatste men stukken glas in loodprofielen zodat je panelen kunt opbouwen en ze uiteindelijk dus ook groter kunt maken. De verbinding met lood was erg geschikt omdat lood buigzaam en zonder onderhoud toch voor lange tijd meegaat (zo’n 40-50 jr. dit is afhankelijk van weersinvloeden maar ook of er niet tegenaan gestoten word).
Er zijn verschillende soorten loodprofielen die variëren in breedte en hoogte. Ook zijn er randprofielen, hoekprofielen en profielen die geschikt zijn voor inbouw in isolatieglas.
Omdat glas-in-lood een opbouw is van stukken glas, kun je op deze manier dus iets naar eigen smaak en in het juiste formaat maken.  Er is een grote keus in kleuren glas, maar ook in het reliëf. Dit geeft vaak juist de uitstraling waardoor het uniek of beeldbepalend word.

Tiffany
Tiffany is ook een manier van glas “aan elkaar maken” en dan zonder lood, maar met behulp van koperfolie. Dit folie wordt op de zijkanten van elk stukje glas geplakt. Alle stukjes glas worden dan volgens het patroon tegen elkaar aangelegd en dit wordt vervolgens aan elkaar gesoldeerd met tin. Deze manier wordt vooral toegepast bij (veel) kleine vlakken glas, denk aan bijv. lampenkappen, spiegels in combinatie met glas of decoratieve werkstukken.

Isolatieglas
Omdat het glas wat gebruikt wordt bij glas-in-lood maar 3 of 4mm. dik is, kiest men tegenwoordig vaak voor glas-in-loodramen ingebouwd in isolatieglas. Aan de voor- en achterzijde komt er dan een gladde (isolatiehoudende) glasplaat voor. Zodoende krijgt men dus 3 glaslagen. De dikte wordt uiteindelijk 21-24mm. Omdat tegenwoordig vrijwel alle ramen worden voorzien van HR-dubbelglas past dit wel in de meeste nieuwe kozijnen. Bij oude kozijnen moet evt. de sponning aangepast worden. Dit kan ook bij Windows 2006 geregeld worden.
Ook andere bijkomende werkzaamheden, zoals bijv. klein schilderwerk of lijsten voor glas-in-lood en tiffany kan erbij geleverd worden.